Technasium

Onderzoek en ontwerpen

Sinds 2006 kun je op de vestiging HAVO/VWO van Het Erasmus kiezen voor het Technasium. Als je kiest voor het Technasium krijg je, naast alle andere vakken, één extra vak: Onderzoek en Ontwerpen (O&O). Tijdens O&O werk je vijf uur per week in kleine groepjes aan projecten.

De O&O-lessen krijg je in het ruime Technasiumlokaal met allerlei voorzieningen, zoals een 3D-printer, een lasersnijder, een A0-printer, grote whiteboards om op te brainstormen en een aparte machinekamer met apparaten die je nodig hebt om de opdrachten goed te kunnen uitvoeren.

 

De projecten

Elk project duurt ongeveer acht weken. De vraagstukken komen direct uit de praktijk en zijn door een bedrijf of instelling aangedragen. Als Technasiumleerling kruip je in de huid van de beroepsbeoefenaar om de vraagstukken op te lossen in dezelfde stappen als de expert dat doet. Aan ieder project is een excursie of workshop verbonden. Je brengt bijvoorbeeld een bezoek aan het bedrijf van de opdrachtgever of bezoekt een gebouw of museum om inspiratie op te doen voor je eigen project.
De opdrachten worden gezocht binnen de volgende thema’s:

  • industrie
  • verkeer
  • zorg en welzijn
  • recreatie en toerisme
  • wonen
  • landbouw en landschap
  • kunst en cultuur

Door te werken aan de Technasiumprojecten doe je veel kennis op over technische en bètavakken. Naast deze kennis ontwikkel je ook vaardigheden die bij elke studie en in elk beroep van pas komen. Denk bijvoorbeeld aan samenwerken, oplossingen zoeken en zelfstandig werken. Plannen en organiseren, informatie verzamelen en ook een werkproces overzien zijn ook vaardigheden die je leert bij het Technasium.

Voor meer informatie over het Technasium op Het Erasmus kun je onderstaande folder bekijken. Uitgebreide informatie over de visie en formule van het Technasium is te lezen op de website van de Stichting Technasium.

Aan het Technasium zijn extra kosten verbonden, zie overzicht schoolkosten/verzekeringen

Voor meer informatie bekijk de Technasiumfolder hieronder

Coördinator van het Technasium is mw. S. ten Heggeler; zij is bereikbaar via mail: s.t.heggeler@het-erasmus.nl of via 0546 480 800.