Zeepkist avontuur van vier 5 VWO'ers

3 juli 2018 HAVO/VWO

Niels, Niek, Robin en Emily hebben afgelopen vrijdag meegedaan aan de zeepkistenrace ‘Wijk aan Zeep’.


Zij hebben het hele schooljaar gewerkt aan dit O&O project, waarbij het onderzoeken en ontwerpen om tot een goed eindproduct te komen erg mooi naar voren komt. Het avontuurlijke viertal is niet in de prijzen gevallen, maar ze hebben een geweldige dag gehad. Hier een verslag van de zeepkistrace en uitleg over het project en het maakproces. Goed gedaan, Niels, Niek, Robin en Emily!

De zeepkistenrace

Vrijdagavond hebben we meegedaan aan de zeepkistenrace in Wijk aan Zee. Niek heeft de zeepkist bestuurd en we waren er met het hele team om Niek te ondersteunen en aan te moedigen. We hadden een toepasselijke teamnaam gekozen, namelijk Formule M (de M van Mario), want onze zeepkist lijkt op een Mariocart.

Vrijdag zijn we rond 16.00 uur met twee auto's naar Wijk Aan Zee vertrokken. We kwamen daar rond 18.00 uur aan en hebben toen de zeepkist naar boven gerold. Daar moesten we onze zeepkist bij de start neerzetten, samen met zo’n 25 andere kisten. Wij vielen meteen op doordat onze zeepkist op een Mariocart leek, terwijl veel zeepkisten weinig aandacht hadden besteed aan hun uiterlijk. Niek was ook als enige verkleed, hij droeg een Mario pak.

Bij de start was een lokale tv-zender die ons geïnterviewd heeft en er zijn ook veel foto's gemaakt. Daarna startte de race, wij moesten als derde racen. Boven aan de helling werd Niek nog kort geïnterviewd. Dit kon je horen op de speakers die ook commentaar gaven tijdens de wedstrijd. Onze wagen ging jammer genoeg niet snel genoeg om in de prijzen te vallen. Na de eerste ronde moesten we de wagen weer omhoog duwen voor de tweede ronde. De tweede ronde ging gelukkig een stuk beter en we zijn ongeveer in het midden geëindigd. Niek werd vaak aangesproken omdat hij verkleed rondliep. Al met al was het een superleuke dag. Er hing ook een hele leuke en ontspannen sfeer.


Het project

Het eerste halfjaar van het O&O project zijn we bezig geweest met het vooronderzoek. In die periode hebben we verschillende dingen onderzocht zoals de remmen, vering en besturing, maar ook bijvoorbeeld aerodynamica. Uiteindelijk hebben we niet zo veel van het vooronderzoek gebruikt voor de daadwerkelijke bouw van de zeepkist. Dat kwam doordat veel van de dingen die optimaal bleken te zijn, technisch vrijwel onmogelijk te verwezenlijken waren.

Het maakproces

We zijn begonnen met een oud, verbogen kartframe. Deze hebben we volledig gestript totdat er bijna niks meer over was. We hebben zelfs de assen vervangen. Met behulp van een van de ouders zijn er een aantal extra onderdelen bijgekomen die voor versteviging van de zeepkist hebben gezorgd. Dit is allemaal van roestvast staal gemaakt en gelast. Toen we alle onderdelen gemaakt hadden, hebben we alles laten spuiten. We hebben hiervoor de kleur grijs gekozen omdat dit een neutrale kleur is. Toen alles gespoten was hebben we de zeepkist volledig geassembleerd om er zeker van te zijn dat alles functioneerde naar behoren.

Hierna zijn we begonnen met het in orde maken van het uiterlijk van de zeepkist. We hebben de voorkant en de zijkanten van hout gemaakt omdat dit over het algemeen een gemakkelijk en stevig materiaal is om mee te werken. De uitlaten zijn gemaakt van pvc en ze zijn bevestigd door middel van een plank hout die aan de zeepkist zit. Na dit alles gezaagd en geschuurd te hebben zijn we begonnen met het schilderen van deze onderdelen. Dit hebben we gedaan met verfspuitbussen. De voorkant is in verschillende kleuren gespoten, namelijk rood, wit en blauw: de Mariokleuren. Dit hebben we gedaan door de plank telkens af te tappen op de juiste randen. De zijkanten zijn simpelweg volledig rood en de uitlaten zijn matzwart.

Na 10 weken en rond de 80 manuren hebben we het volledige bouwproces afgerond. Het enige wat we toen nog hebben gedaan is een Mariopak bestellen voor de bestuurder en het inbegrepen hoedje hiervan op de helm bevestigen. Voorafgaand aan de race hebben we veel geoefend op heuvels in de regio, van Albergen tot Ootmarsum.

Al met al een heel mooi Technasium project van deze vier leerlingen! Geweldig hoe ze dit hebben weten te realiseren.