Vijf schooljaren in het teken van Circus Erasmini

7 maart 2019 VMBO

Voor havo-leerling Madelein, en vmbo-leerlingen Kim en Sanne is dit de vijfde en vermoedelijk laatste keer dat ze meedoen aan Circus Erasmini. Het circus is heel bepalend geweest voor hun middelbare schooltijd. Al jaren staat een groot deel van hun schooljaar in het teken van het circus met de drie voorstellingen als hoogtepunt.


Sinds de herfstvakantie hebben Madelein, Kim en Sanne samen met zo’n 40 andere circusartiesten en drie sportdocenten iedere vrijdag geoefend. Madelijn is na het halen van haar vmbo-diploma doorgestroomd naar de HAVO. Daar heeft ze meteen kenbaar gemaakt dat ze graag mee wilde blijven doen met het circus en dat mocht. “Ik zie iedereen een keer per week op de vrijdag en het voelt heel vertrouwd. We hebben zoveel plezier met z’n allen.” Voor de start van de eerste voorstelling heeft Madelein ook even het woord genomen om te vertellen hoe ze al die jaren genoten heeft van het circus en dat ze dankbaar is dat ze er deel van uit mocht maken. Voor de circusdirectie, Erik Visser, Patrick Vehof en Marlène Averesch, was dit heel bijzonder moment!

Dit jaar doen er veel nieuwe leerlingen mee aan het circus, daarom was de rol van de drie vijfdejaars dit jaar anders. “We hebben de beginners veel kunnen leren en tijdens de voorstellingen ondersteunen we hen bij moeilijke acts.” De twee shows, om 9.45 uur en om 12.45 uur werden bezocht door ongeveer 500 basisschoolleerlingen uit groep 3 en 4. Voor hen was het circus een groot feest, er werd gelachen, geklapt, gejoeld en gezongen.

Tussen de acts door werd er door de circuscrew hard gewerkt om de piste om te bouwen voor een volgende act. Lotte Vos, oud-leerling van Het Erasmus en nu student Sport en Bewegen op Landstede in Zwolle, heeft samen met twee studiegenoten drie dagen meegeholpen bij het circus. “Na vier jaar in de piste, help ik nu achter de schermen. Ik zou zo weer in de piste willen staan, het is zo speciaal om daar deel van uit te maken! Ik vertel de eerstejaars dat ze vooral moeten genieten, want deze dag vliegt om!”

Het circus begon met een bijzonder schimmenspel, zes circusartiesten lieten acrobatische figuren zien achter een witte doek. Door het witte doek geeft dit een magisch effect. Het rhönrad zorgde voor heel wat oe’s en aa’s uit het publiek. Bij deze act draaien meerdere circusartiesten over de kop rond in een rhönrad (twee hoepels die met elkaar verbonden zijn door middel van zes dwarsspijlen). Tijdens de jongleer act werden diabolo’s, kegels en ballen de lucht in geworpen door een grote groep artiesten. En pas aan het einde van de spiegelact hadden de basisschoolleerlingen door dat er twee identieke clowns waren. De clowns zorgden voor veel hilariteit. De acts volgden elkaar snel op, zoals de ladder-act, klimdoek, eenwieler en ropeskipping.

Het circus is een geweldige samenwerking tussen de verschillende afdelingen. Leerlingen van PIE (Produceren, Installeren en Energie) zijn verantwoordelijk voor licht en geluid. Leerlingen van Zorg & Welzijn schminken alle artiesten en daarnaast verzorgen ze een versnapering voor het publiek. En de afdeling HBR (Horeca, Bakkerij en Recreatie) zorgt voor het eten van de crew en de artiesten.

Vanavond is er nog een voorstelling voor familieleden, toekomstige Sportstroom-leerlingen, leerlingen en docenten! Veel plezier en succes! Toi Toi Toi!