Technasium workshops bij Ontdek High Tech evenement

10 november 2018 HAVO/VWO

Tijdens het drukbezochte evenement Ontdek High Tech in de IISPA gaven Technasiumdocenten en leerlingen workshops aan de bezoekers.


In de ochtend werd Ontdek High Tech door meer dan 900 basisschoolleerlingen bezocht. En vanaf 16.00 uur was de IISPA geopend voor iedereen die geïnteresseerd is in techniek, high tech en wetenschap. Het evenement werd georganiseerd door 12 Almelose hightech bedrijven. In totaal waren er zo’n 2000 bezoekers.

Bij de workshop van Het Technasium hebben de leerlingen een Goldbergmachine opdracht uitgevoerd: ontwerp een kettingreactie die zo lang mogelijk duurt en gebruik alleen de materialen in het mandje. Zowel in de ochtend als in de avond waren er veel enthousiaste deelnemers aan de Goldbergmachine opdracht.

Van 9:00 uur tot 14:00 uur werden de workshops verzorgd door docenten Ankie Nijmeijer en Sandra ten Heggeler, samen met Karlijn, Amy en Danique uit 5 VWO. Van 16.00 uur tot 21.30 uur werden de workshops gegeven door docenten Roy Maathuis en Sandra ten Heggeler, samen met Mijntje, Inge en Alysia uit 3 VWO. Mijntje, Inge en Alysia benadrukten dat ze veel creatieve ideeën voorbij hebben zien komen. “Iedereen moet in een team van maximaal 5 personen een Goldbergmachine maken en ze hebben 15 minuten de tijd om de machine te bouwen. Daarna timen wij hoe lang de kettingreactie stand houdt."

“We hebben natuurlijk niet zomaar voor deze opdracht gekozen,” aldus Sandra ten Heggeler, coördinator Technasium. “Er zijn veel overeenkomsten tussen het Technasiumonderwijs en het bouwen van een Goldbergmachine. Je werkt in een team, je moet goed met elkaar overleggen, je mag zelf bepalen op welke manier je het vraagstuk aanpakt, je moet creatief zijn om een originele oplossing te bedenken en je hebt technisch inzicht nodig bij het bouwen en ontwerpen.” En het team dat de kettingreactie zo lang mogelijk liet duren is de Prochainers, met 6,18 seconden verdienen zij de eeuwige roem. De tweede plek was voor Warmerdam met 5,22 seconden en de derde plaats ging naar Edelijn Squad met 5,00 seconden.

Het team van het Technasium kijkt terug op een hele geslaagde Ontdek High Tech dag!