Sporten verbindt en vergroot je netwerk

4 juni 2019 HET ERASMUS

Gisteren was de kick-off bijeenkomst van project Wereldmeiden in de aula van de ISK. Het project is erop gericht om meiden die als vluchteling net in Nederland zijn te helpen om een sociaal netwerk op te bouwen.


Dat gebeurt door hen in contact te brengen met andere meiden die al langer in Nederland zijn en meiden met een sportachtergrond. Samen met wethouder Arjen Maathuis en een groep ‘echte’ wereldmeiden werd gestart met het project. Het project is een initiatief van Vrouwenplatform Carree, in samenwerking met Sportservice Overijssel, Het Erasmus ISK en Vluchtelingenwerk Oost. In de regio Almelo/Rijssen-Holten zijn Sportbedrijf Almelo en ViaVie Welzijn de uitvoerders van het sportproject. Het project is mogelijk gemaakt met subsidie van ZonMW in het kader van de proeftuinprojecten maatschappelijke diensttijd.

In de aula van ISK Het Erasmus was een gezellige sfeer gecreëerd om op een ongedwongen manier met elkaar kennis te maken. Wethouder Arjen Maathuis ging met verschillende meiden in gesprek tijdens een kennismakingsspel en hij vertelde over het belang van sport. “Door te sporten leer je de Nederlandse samenleving beter kennen, je vergroot je netwerk en je bent bezig met je gezondheid. Het is mooi dat jullie op deze manier met allerlei sporten kennismaken en hopelijk iets vinden dat bij je past.” Ook vertelde de wethouder wat sporten met hem doet. “Als ik sport gaat m’n hoofd leeg, en dan kan ik mijn zinnen verzetten. Ik heb een drukke baan en door te sporten denk ik even niet aan werk of aan zorgen. Dat zullen jullie ook herkennen, jullie hebben een moeilijke periode achter de rug. En door te sporten denk je niet steeds aan verdrietige dingen.”

Verschillende meisjes van ons ISK doen mee met ‘Wereldmeiden’, enkele als nieuwkomer en vijf als rolmodel. Alle meiden hopen door hieraan mee te doen ook in contact te komen met Nederlandse leeftijdgenootjes, dat missen ze wel. “Door met Nederlandse meisjes in contact te komen, leren we meer over Nederland en leren we de taal nog beter,” vertelt Abeer. Abeer is net als Nour een van de rolmodellen. Beide meiden zitten nu nog op de ISK en verheugen zich er op dat ze volgend jaar naar het ROC van Twente gaan. Nour vult Abeer aan, “Ik heb wel contact met oudere mensen, maar met hen kan ik niet over meidendingen praten.” Na de zomervakantie wordt de groep uitgebreid met een aantal Nederlandse meiden die een sportopleiding volgen.

De meiden die als rolmodel fungeren doen dit in het kader van de Maatschappelijke Diensttijd, een soort stage. Op 12 juni starten de meiden met de wekelijkse sportcarrousel. Ze worden begeleid door Rachel en Else (vanuit Sportbedrijf Almelo en Sportservice Overijssel). De eerste sporten waar ze kennis mee maken zijn streetdance en hiphop, de week erop gaan ze samen rugbyen en daarna gaan ze beachvolleyballen op het marktplein. In totaal maken de meisjes kennis met 10 verschillende sporten, daaruit kiezen zij een sport die ze samen 15 weken lang verder gaan verkennen. En hopelijk hebben ze dan een sport gevonden waar ze helemaal voor gaan! Aan het einde van de kick-off kregen de meiden een mooie ‘Wereldmeiden’ bidon voor tijdens het sporten.

Kijk voor meer informatie over Wereldmeiden op wereldmeiden.nu