Naomi Spier (6vwo) in finale Natuurkunde Olympiade

2 juli 2020 HET ERASMUS

Toen Naomi Spier, uit 6 vwo, in januari meedeed aan de eerste ronde van de Natuurkunde Olympiade had ze niet kunnen bevroeden dat het een online Olympiade zou worden. Normaliter gaan de deelnemers voor de tweede ronde naar de universiteit van Utrecht of Groningen, door corona werd het een online toets vanuit huis. Met een hoge score wist Naomi samen met 26 anderen de landelijke finale te bereiken. In de finale behaalde ze de 12de plaats. Een fantastische prestatie van Naomi! De sectie natuurkunde is enorm trots op haar!


In 5 vwo heeft Naomi ook meegedaan aan de Olympiade, toen kwam ze helaas niet verder dan de eerste ronde. Vandaar dat ze dit jaar haar zinnen had gezet op de landelijke finale en dat is haar gelukt! De eerste ronde is een toets op school, daar doen landelijk ongeveer drieduizend vwo’ers aan mee. De beste 120 zijn doorgegaan naar ronde 2, zij kregen een lesbrief met stof die ver boven het vwo natuurkunde programma ligt. Dit was de basis voor de tweede toets. Uiteindelijk bleven er 27 leerlingen over die mochten deelnemen aan de landelijke finale.

Van 2 tot 9 juni kregen zij online colleges via Zoom over diverse onderwerpen en is er in kleine groepjes geoefend. “We kregen colleges op een heel hoog niveau, het was soms moeilijk om bij te benen. Overdag kregen we colleges en ’s avonds werkten we in groepjes samen,” vertelt Naomi. Op zaterdag 6 juni werden twee practicumtoetsen afgenomen. De deelnemers onderzochten impulsbehoud bij het botsen van twee euromuntjes en bepaalden de brekingsindex van water door een glas met water als lens te gebruiken voor het afbeelden van een waxinelichtje op een papiertje. De theorietoets op maandag besloeg de onderwerpen die in de dagen ervoor aan bod waren gekomen. “Ondanks dat alles online was, was er een goede stemming onder de deelnemers. Dat kwam ook zeker door het hoge niveau van de leerlingen. De eindscores lagen dan ook dicht bij elkaar,” aldus de organisatoren van de Natuurkunde Olympiade.


“Normaliter zouden we de eerste week van juni colleges volgen aan de Rijksuniversiteit Groningen en zouden we met z’n allen overnachten in een studentenhotel. Iedereen had heel veel zin om die week samen te zijn, dus het is wel heel jammer dat het door corona niet door kon gaan. De oorkonde kon ik ook niet fysiek in ontvangst nemen, maar die heb ik gelukkig via de post gekregen.” Vanuit de Natuurkunde Olympiade organiseren ze nog wel een gezamenlijk uitje in augustus, zodat de deelnemers elkaar toch nog in het echt kunnen ontmoeten. “Daar heb ik zin in en vlak daarna begint mijn studie aan de Universiteit Twente. Ik ga Technisch natuurkunde studeren, mede door school en de Olympiade ben ik er achter gekomen dat ik veel plezier heb in natuurkunde.”