Leerzame en smakelijke Meedoedagen op het VMBO

29 november 2017 VMBO

Op dinsdag en woensdag hebben zo’n 600 basisschoolleerlingen uit Almelo, Aadorp, Wierden en Vriezenveen ons VMBO bezocht.


De leerlingen uit groep 8 konden zo zelf ervaren welke lessen er allemaal gegeven worden. Ze maakten o.a. kennis met de vakken biologie, zorg en welzijn, timmeren, bakkerij, scheikunde en sport.

In totaal namen 20 basisscholen deel aan de Meedoedagen, daarnaast waren er verschillende individuele leerlingen die deelnamen. Die mogelijkheid is er namelijk ook, het komt voor dat een school aangeeft niet mee te willen doen, maar dat ze hun groep 8 leerlingen wel vrij geven om deel te nemen aan een Meedoedag. Zit je in groep 8 en heb je deze Meedoedag gemist, kom dan sfeer proeven tijdens onze Open Dag op 20 januari 2018 van 9.30 tot 13.00 uur.

Naast alle docenten die de groepen hebben rondgeleid en de vakdocenten die in hun lokaal de groep 8 leerlingen lieten zien wat hun vak precies inhoud, waren er leerlingen uit het derde en vierde jaar die de basisschoolleerlingen overal bij hielpen, zoals bij het maken van een houten waxinelichthouder en het bakken van pepernoten. Voor de vierdejaars die het vak scheikunde hebben, zijn deze Meedoedagen onderdeel van hun examen. Ze moesten de werkwijze van een test uitleggen en daarnaast moesten ze steeds alle groep 8 leerlingen begeleiden, verspreid over de hele ochtend waren dat 14 groepen. Gedurende deze twee dagen heeft hun docent nauwlettend in de gaten gehouden hoe hun vaardigheden zijn. Hopelijk slagen de vierdejaars allemaal.

Bij horeca werden overheerlijke pannenkoeken gemaakt, bij binnenkomst in de keuken werd meerdere keren gevraagd ‘mogen we die zelf ook opeten?’ Het antwoord was vanzelfsprekend ‘Natuurlijk mag dat’. Zowel de leerkrachten als de leerlingen van de basisschool genoten van de zelfgemaakte pannenkoeken.
Rond half 1 stonden de bussen de groep 8 leerlingen weer op te wachten. En voor hun vertrek lagen de zelfgemaakte pepernoten al klaar om mee terug te nemen naar de basisschool.