Het Erasmus start internationaal textielproject

8 november 2017 HAVO/VWO

Samen met drie scholen uit Duitsland, Polen en Tsjechië werken vwo-bovenbouwleerlingen van Het Erasmus de komende twee jaar aan een Erasmus+ project over de textielindustrie in hun woonomgeving.


Het project moet uiteindelijk leiden tot een educatieve webapp, die ook voor toeristische doeleinden gebruikt kan worden. De afgelopen dagen waren delegaties uit Neuenhaus (D), Zelów (PL) en Valasské Klobouky (CZ) in Almelo te gast voor een eerste kennismaking met de leerlingen, de school en de stad.

ERASMUS+

Erasmus+ is een Europees subsidieprogramma voor onderwijs, jeugd en sport. De gedachte achter dit programma is dat mensen zich voortdurend kunnen ontwikkelen door onderwijs, opleidingen en niet-formeel leren: een leven lang leren. De deelnemende steden binnen dit project zijn verbonden door de textielindustrie, die aanvankelijk in alle vier plaatsen voor groei en welvaart zorgde. Na de sluiting van de grote textielbedrijven ontstonden overal nieuwe uitdagingen.

Vrijdagavond kwamen enkele leerlingen met hun docenten uit Polen en Tsjechië in het Duitse Neuenhaus aan. Zaterdag werden de delegaties uit alle vier deelnemende landen door de burgemeester van Neuenhaus welkom geheten. Daarna stond er een bezoek aan Nordhorn op het programma. Hier waren in de 20ste eeuw grote textielfabrikanten te vinden, waarvan nog vele voormalige fabrieksgebouwen stille getuigen zijn. De leerlingen brachten samen met hun docenten een bezoek aan het textielmuseum en kregen een etentje in de voormalige weverijhallen aangeboden.

 

 

KENNISMAKEN  MET ALMELO

Maandag was iedereen op bezoek in Almelo, waar de buitenlandse gasten door de vestigingsdirecteur van HAVO/VWO welkom werden geheten. Directeur Wiko Veenvliet sprak de wens uit, dat het project mensen in Europa verbindt en net als Erasmus, de naamgever van de school en dit Europese project, mensen elkaar tolerant laat ontmoeten. Hans Krol, historicus en oud-collega van Het Erasmus, hield vervolgens een lezing over de industriële revolutie in Almelo, die de welvarende textielindustrie mogelijk maakte. Daarna werkten de leerlingen aan een gezamenlijk textielwerkstuk als kick-off voor het project dat de naam Elastic draagt.

 

 

BEZOEK AAN DE BURGEMEESTER

Na de lunch werd de groep begroet door burgemeester Arjen Gerritsen, die de leerlingen over de Almelose textielindustrie vertelde en enthousiast inging op het Almelo van nu. Verder werd een bezoek aan het Stadsmuseum gebracht, waar de afdeling industriestad Almelo voor de deelnemers bijzonder interessant was. De Erasmusleerlingen leidden de groep vervolgens langs de resten van de textielindustrie, die in Almelo nog te vinden zijn. Deze route zullen zij in de komende jaren tot een textielroute uitwerken, die per webapp voor iedereen informatie over het textiele verleden zal verstrekken.

 

 

De delegaties uit Duitsland, Polen en Tsjechië gaan hetzelfde in hun omgeving uitwerken om uiteindelijk te kunnen vergelijken op welke manier de economische ontwikkeling na de teloorgang van de textielindustrie is verlopen.