Feestelijke heropening vmbo-restaurant Op Smaak

9 maart 2018 VMBO

Gisteravond was de feestelijke heropening van ons vmbo-restaurant en voor dertig vierdejaars BB en KB-leerlingen was het de afronding van de examenweek.


Voor hen was het dus een extra spannende avond, in tweetallen lieten ze een gerechtje proeven en ze toonden een powerpoint-presentatie of een filmpje over hun opleiding.

Voordat de presentaties begonnen sprak HBR-docent Marije Boom een welkomstwoord en werd er met alcoholvrije Kir Royal 2.0 geproost op de nieuwe frisse look van het restaurant. Eerst legde ze uit wat een Kir Royal 2.0 is, “dit is een alcoholvrije prosecco met daarin een sferificatie van cassissiroop. Een sferificatie is een vloeistof dat door een moleculaire binding als het ware gevangen wordt in een vliesje, een eidooier. En dit zorgt voor een ware smaakexplosie.”

Tot voor kort had het restaurant geen naam, om die reden was de leerlingen gevraagd om een naam te bedenken. Collin Schreuder kwam op de naam ‘Op Smaak’ en iedereen was meteen enthousiast. “De nieuwe naam geeft precies aan wat er bij HBR wordt gedaan. Zo maken de leerlingen kennis met alle facetten van ‘smaak’, kiezen ze de keuzevakken naar hun eigen smaak, leren ze koken op smaak en de gasten van het restaurant genieten van de heerlijkste gerechten op smaak,” aldus Marije Boom.  

Voor deze feestelijke avond waren de ouders van de vierdejaars leerlingen en enkele collega’s uitgenodigd. In tweetallen gingen ze bij de tafels langs om de presentaties te bekijken en te genieten van garnalenkroketten, stroganoff met kipfilet, broodpops met zelfgemaakte dips, sushi met krab, komkommer en ei en een frambozen bavarois. Ter afsluiting was er koffie met zelfgebakken koeken uit de bakkerij. Tijdens het examen kwamen alle klassieke en moderne bereidingstechnieken aan bod, net als snijtechnieken en de opmaak van de gerechten. De ouders waren erg enthousiast, ze vonden de presentaties goed en de gerechtjes overheerlijk.

Ook in de Tubantia aandacht voor de feestelijke heropening van ons restaurant. Op de foto presenteert leerling Tom Blaauw uit 4HBRkb de geflambeerde kipfilet stroganoff.