Een week in het teken van film in Griekenland

5 december 2017 HAVO/VWO

Eind september wonnen de leerlingen Doortje, Tosca, Sanne, Just en Laura de eerste prijs met de videoclip ‘Mind of a Lunatic’ tijdens het Nederlands Filmfestival voor Scholieren. De prijs bestond uit deelname aan het Filmfestival in Griekenland.


Twee leerlingen, Doortje van den Bulk en Tosca Velthuis - beide uit 4 VWO, zijn samen met drama docent Joran Schuijn in Pyrgos. Daar vindt het Europese filmfestival CAMERA ZIZANIO plaats als jongeren onderdeel van het Olympisch Film Festival voor jeugdfilms. De 20e editie van dit befaamde filmfestival geeft jonge Europese filmmakers een podium en een kans om zich internationaal te oriënteren. En daarbij dingen de NFFS winnaars mee naar de Europese Filmprijs Camera Zizanio. Zaterdag wordt bekend gemaakt wie de Europese prijs wint.

Het Griekse filmfestival duurt van 3 tot 10 december. Iedere morgen worden de inzendingen van scholieren uit heel Europa bekeken, in totaal waren dit er 124, de filmpjes varieerden in lengte van 2 tot 10 minuten. Op dinsdagmorgen werd de videoclip van de leerlingen van Het Erasmus vertoond. Doortje en Tosca moesten het grote podium betreden om in het Engels te vertellen over hun videoclip en het door henzelf geschreven nummer. Het nummer gaat over je afzetten tegen het opplakken van labels. Mensen krijgen al heel snel een label opgeplakt, ze worden heel makkelijk in een hokje gestopt. En dat terwijl je verder moet kijken dan de buitenkant, aldus de leerlingen. 

Gedurende de week staat de middag in het teken van het maken van een film. De leerlingen uit alle Europese landen zijn ingedeeld in gemengde groepen met een begeleider. Ze moeten een film maken van maximaal tien minuten met als thema: Cinema. Dit ter ere van het 20-jarig jubileum van het Olympia filmfestival. Op zaterdag wordt het resultaat met z’n allen bekeken. Maar ook ’s avonds wordt er film gekeken, dan bekijken ze de professionele films die zijn ingestuurd voor het festival. Vermoedelijk hoeven ze na deze week even geen films meer te zien. Doortje, Tosca en Joran, nog veel plezier gewenst in Pyrgos!