Duitse jeugdboekenschrijfster Manja Präkels geeft lezing

26 november 2019 HET ERASMUS

Op 26 november was de Duitse schrijfster Manja Präkels op de locatie mavo/havo/vwo te gast. Zij gaf een lezing en las voor uit haar boek „Als ich mit Hitler Schnapskirschen aß“.


Het verhaal gaat niet - zoals de titel doet denken - over de oorlogsjaren, maar over de tijd na de Val van de Muur. Manja Präkels beschrijft hoe het leven in Duitsland toen veranderde. Het Goethe-Instituut, dat deze „Leserreise“ organiseert, wil Nederlandse leerlingen een indruk geven over het leven in de DDR en het herenigde Duitsland. Manja Präkels is in de voormalige DDR geboren en haar debuutroman kreeg meerdere onderscheidingen.

Informatie via website Duitsland Instituut:

Präkels autobiografisch getinte roman vertelt over het opgroeien in de DDR, de voorboden van de Wende en de gevolgen ervan. Ze schetst een authentiek beeld van de alledaagse cultuur in de DDR en laat aan de hand van Mimi's familie op indringende wijze zien dat het verval van de socialistische staat diepe sporen achterlaat in de biografieën van de mensen. Ze vertelt echter vooral hoe rechtse ideeën, woede en haat om zich heen grijpen in wat ooit een landelijke idylle was, hoe jeugdvrienden zich tot daders en Oliver zich tot "Hitler" kon ontwikkelen.

Präkels portretteert een generatie die de neergang van de DDR buiten de grote steden meer als een tegenstrijdige maatschappelijke gebeurtenis dan als een bevrijding ervaart. Ze slaagt hierin met een nu eens zakelijke, dan weer poëtische taal, die de lezers Mimi's jeugdherinneringen, maar ook de toenemende beklemming en angst tegenover rechtse geweldsexcessen in de tijd van de Wende levendig voor ogen voert. Juist in dat opzicht is Präkels' indrukwekkende roman over jong zijn schrikbarend actueel.