Duco Dijkema uit 6 VWO wint PRE-U award

8 maart 2019 HAVO/VWO

Samen met klasgenoot Arnaud Saint Genez volgde Duco Dijkema het Pre-U honoursprogramma van de Universiteit Twente. Gedurende anderhalf jaar volgden ze iedere donderdag een intensief programma aan de UT samen met 36 andere vwo-leerlingen uit de regio. Gisteravond hebben de honoursprogramma leerlingen van lichting '17-'19 hun honours onderzoek gepresenteerd en hun diploma feestelijk in ontvangst genomen.


En het werd nog feestelijker toen Duco hoorde dat hij de Wil Gradussen Award had gewonnen. Dit is een award voor de leerling die volgens de Honoursdocenten en een jury tijdens het Honoursprogramma de meeste persoonlijke ontwikkeling heeft doorgemaakt en in staat is dit te laten zien en/of te verwoorden. “Het is kenmerkend voor Duco om de uitdaging niet te schuwen, maar rustig aan te pakken. Door de stabiele, nuchtere en open aard die Duco tijdens het hele programma toonde, heeft hij meer dan menig ander een continu, gestaag leerproces laten zien.” (foto uitreiking: Rikkert Harink).

Duco ontving een award in de vorm van een beeld, beeldend kunstenares Petra Groen heeft speciaal voor de Wil Gradussen Award een beeld ontworpen. Daarnaast heeft Duco € 250,- gewonnen om te besteden aan iets leuks of interessants voor zijn persoonlijke ontwikkeling. Zowel Duco als Arnoud werden vandaag op school extra in het zonnetje gezet, ze kregen een bos bloemen, taart en een VVV-bon. We zijn hartstikke trots op deze heren!

Wil Gradussen Award
De gepensioneerde Wil Gradussen is één van de grondleggers van het Honoursprogramma en de motor binnen het ontwikkelteam. Net als bij de eerste uitreiking vorig jaar waren er vier leerlingen genomineerd, waaronder Duco. Vorig jaar won Eline van der Sluis de award. Inmiddels studeert van Eline Advanced Technology aan de UT.

Pre-U honoursprogramma
Het Pre-U honoursprogramma 2017-2019 is een onderwijsprogramma dat de Universiteit Twente aanbiedt voor excellente vwo-leerlingen, die op zoek zijn naar een extra uitdaging naast het reguliere vwo-programma. Gedurende een anderhalf jaar durend programma ontwikkelen deze leerlingen zich op academisch vlak, leren ze kritisch te reflecteren op het handelen van zichzelf en van anderen en leren ze om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen leerproces.